Jak vybrat vstupní dveře a rozpoznat jejich vlastnosti?


Na co si dát konkrétně pozor? Jak vybrat bezpečnostní dveře? A jak poznat, že jste nekoupili "zajíce v pytli"? 

Jak vybrat vstupní dveře do bytu? 8 otázek a odpovědí, které potřebujete znát

Rozhodli jste se pro změnu a vybíráte interiérové vstupní dveře do bytu nebo do domu? Materiály a technologie se neustále zlepšují. Vyznat se ve dveřích proto může být náročné. Na co si dát konkrétně pozor? Jak vybrat bezpečnostní dveře? A jak poznat, že jste nekoupili „zajíce v pytli“? Na vaše nejčastější otázky odpovídal odborník Ing. Jakub Mičunek ze společnosti Masonite, největšího výrobce dveří v ČR.

 Jaký by měl být první krok při výběru vchodových dveří?

Vůbec nejdůležitějším parametrem je bezpečnost. Normy rozlišují 6 bezpečnostních tříd, které ukazují na odolnost dveří vůči poškození a vloupání. Do méně rizikových objektů můžete použít i dveře v nižších kategoriích 1 a 2. Třetí bezpečnostní třída značí dveře s vyšší odolností. Dveře 4. bezpečnostní třídy představují maximum pro zabezpečení bytu. Dveře 5. a 6. kategorie se na českém trhu nevyrábí – představují úroveň zabezpečení podobnou trezorům.

Na první pohled nás u dveří určitě zaujme i design. Dokážou být dveře bezpečné a pěkné zároveň?

Už dávno neplatí, že by vchodové dveře do bytu musely být z vnitřní strany oplechované nebo polstrované. Protihlukové, protipožární i bezpečnostní vlastnosti dveří dnes závisí hlavně na vnitřní materiálové skladbě dveřního křídla, na způsobu jeho zabudování, na bezpečnosti zámkové vložky a kování. Vrchní vrstva pak je designová. Oblíbené jsou například různé dekory dřeva.

                                                                                 

                       Dekor dub přírodní horizontální         Dekor borovice švédská horizontální

Jaké další parametry, kromě bezpečnosti, tedy zvážit? Měly by mít dveře také protihlukové a protipožární vlastnosti?

Ideálně ano. V současné době je skvělé, že lze tyto tři parametry snadno kombinovat, a to podle požadavků zákazníka. Umíme vyrobit dveře na míru. Zákazníci si je sami mohou navrhnout pomocí on-line konfigurátoru, kde si vyberou typ dveří, design i kombinaci jejich vlastností. Narůstajících požadavků na dveře si všímají i technici z našich prodejen, kteří stále více řeší nejen bezpečnost, ale také hlukovou izolaci a protipožární odolnost dveří.

Dveře od poctivých výrobců mají jistě příslušné certifikáty. Jak poznáme, že jsme nekoupili zajíce v pytli?

My v Masonite například každé dveře označujeme výrobní etiketou, kterou umisťujeme na spodní hranu dveří. Etiketa obsahuje údaje o typu dveří, o jejich povrchové úpravě, o dekoru, rozměru, orientaci, o datu výroby – to vše jsou věci, které by měl zákazník o svých nových dveřích vědět.

       

A co protipožární a bezpečnostní dveře?

Ty jsou opatřeny identifikačním štítkem, který je umístěný zpravidla na zámkové nebo na závěsové straně dveří. Tento štítek obsahuje třídu protipožární odolnosti, údaje o typu dveří, o výrobci, dále výrobní číslo, značku shody a další deklarované vlastnosti dveří, třeba neprůzvučnost uvedenou v decibelech.

Jak lze ze štítku na dveřích zkontrolovat, že jsou dveře bezpečnostní a protipožární?

Protipožární odolnost dveří je kritériem číslo jedna a dá se ověřit na identifikačním štítku kvalitního výrobce dveří.  Písmena EI2 označují kritéria dosažení mezních stavů, v tomto případě celistvosti a izolace, číslice 30 hodnotu požární odolnosti v minutách a označení DP označuje druh konstrukce. Protipožární bezpečnostní dveře poskytují vyšší zabezpečení bytu a většina pojišťoven takto zajištěnou nemovitost zvýhodňuje. Bezpečnostní třída je označena zkratkou RC. Vstupní bytové dveře by měly být použity od bezpečnostní třídy RC 2 a výše. Naše protipožární dveře můžou mít podle zvolené materiálové skladby i další vlastnosti, například mohou velmi dobře izolovat hluk. I tento parametr si můžete zkontrolovat na štítku dveří – v případě dveří LUME EXTRA Acoustic je hodnota vzduchové neprůzvučnosti 34 – 35 dB.

                                                                

Při výběru dveří je nutné řešit také rozměry a další parametry. Jaká je rozteč vámi vyráběných dveří? A do jakých zárubní jsou dveře určené?

Vyrábíme typizované dveře podle normy ČSN 74 64 01, takže jsou určené pro typizované ocelové nebo obložkové zárubně. Bezpečnostní dveře se osazují vždy do ocelové zárubně, u bezpečnostní třídy RC2 je možno osadit do stávající, u vyšší třídy RC3 je nutno použít speciální, zesílenou zárubeň.  U všech interiérových dveří, včetně protipožárních, je použit zámek s roztečí 72 mm. U bezpečnostních dveří je rozteč zámku 72 nebo 90 mm.

Vyrábíte dveře i v atypickém provedení?

Zabýváme se především sériovou výrobou dveří podle evropských typizovaných norem, nicméně jsme schopni vyjít vstříc i požadavkům našich zákazníků a vyrobit dveře atypických rozměrů. V poslední době je například zájem o dveře výšky 210 cm.

Dveře máme vybrány. Musí je montovat odborník?

Ano. Montáž speciálních dveří s protipožární nebo bezpečnostní úpravou může provádět jen osoba s platným oprávněním k montáži požárních a bezpečnostních dveří. Jinými slovy, řemeslník musí být proškolen. Jen správně namontované dveře totiž budou bezchybně plnit svoji funkci. Stejně tak ke kolaudaci nebo při pravidelných kontrolách mohou hasiči vyžadovat „doklad o montáži PBZ“ nebo „doklad o kontrole provozuschopnosti PBZ“ (požárně-bezpečnostního zařízení), vystavený proškoleným montážníkem.

Potřebujete vědět více? Prohlédněte si další časté otázky a odpovědi spojené s výběrem dveří.

www.masonite.cz